Ten wytrawny zawijaniec jest pełen smaku. Nie uwierzysz, czym nadziewam proste w przygotowaniu ciasto
Alu patra to przepyszne danie o indyjskich korzeniach. Proste składniki zyskują wyjątkowy smak dzięki dodatkowi przypraw m.in. kurkumy, pieprzu cayenne i nietypowych dodatków do ziemniaków.
Jak przygotować roladę z ziemniaków?
Przygotowanie indyjskiej rolady z ziemniaków nie zajmuje wiele czasu. Najpierw gotuję ziemniaki odmiany mączystej (typ kulinarny C), które zawierają dużo skrobi i po przeciśnięciu przez praskę nie są bardzo wilgotne. Na farsz nadają się również ziemniaki z wczorajszego obiadu.
Gdy ziemniaki stygną, przygotowuję proste ciasto z mąki pszennej, wody i soli, które przyprawiam kurkumą oraz pieprzem cayenne. Ciasto powinno przez 30 minut odpocząć i w tym czasie kończę robienie farszu. Przeciśnięte przez praskę, wystudzone ziemniaki łączę z dodatkami, które sprawiają, że nadzienie ma wyjątkowy smak m.in. wiórkami kokosowymi, sezamem, papryczką chili i indyjskimi przyprawami.
Wskazówka: do farszu na zawijaniec z ziemniaków można dodać odrobinę miodu/brązowego cukru oraz sok z cytryny. Ciasto można również przygotować z dodatkiem drożdży (1 łyżka świeżych drożdży i 1/4 łyżeczki cukru + składniki z poniższego przepisu – z drożdży, ciepłej wody, cukru i niewielkiej ilości mąki trzeba zrobić rozczyn).
Ciasto wałkuję na 3-4 mm placek smaruję nadzieniem, zwijam roladę i kroję ją na 2 cm kawałki. Tak przygotowane ślimaczki smażę w rondlu na klarowanym maśle (można też usmażyć zawijaniec z ziemniaków na oleju oraz ułożyć na blasze, skropić tłuszczem i upiec w piekarniku).
Przepis: Rolada z ziemniaków
Pyszna rolada z orientalną nutą.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 236 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól
Na farsz:
- 6 średnich ziemniaków
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- sól
Dodatkowo:
- 1 szklanka klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj mąkę pszenną z 1/2 łyżeczki soli, kurkumą, pieprzem cayenne oraz roztopionym masłem klarowanym. Dodaj ciepłą wodę, wymieszaj łyżką, a następnie wyrób jednolite ciasto. Owiń ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce na czas przygotowania farszu.
- Przygotowanie farszuZiemniaki obierz, pokrój, ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku, odcedź i odparuj. Przeciśnij ziemniaki przez praskę. Dodaj uprażone na suchej patelni wiórki kokosowe i ziarno sezamu, imbir, drobno posiekaną papryczkę chili, curry, garam masala i wymieszaj. Dopraw farsz do smaku solą.
- WykonanieRozwałkuj ciasto, nałóż farsz, zawiń roladę i pokrój na plastry.
- SmażenieRozgrzej klarowane masło i smaż roladę z ziemniaków partiami, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące. Odsącz plastry rolady z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podawać roladę z ziemniaków?
Roladę z ziemniaków podaję od razu po przygotowaniu. Idealnie komponuje się z różnymi sosami np. jogurtowo-ogórkową raitą, sosem salsa z chili, jogurtem naturalnym z miętą oraz skórką i sokiem z cytryny, sosem czosnkowym. Zawijaniec z ziemniaków sprawdza się jako ciepła przystawka, sycąca przekąska i dodatek do dania głównego np. curry z kurczaka, kurczaka tikka masala i różnych zup np. zupy dhal.