Ten wytrawny zawijaniec jest pełen smaku. Nie uwierzysz, czym nadziewam proste w przygotowaniu ciasto

Dodano:
Rolada z ziemniaków Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Rolada z ziemniaków (Alu patra) to danie, które zaskakuje smakiem. Chrupiące ciasto i aromatyczne nadzienie z pewnością zaskoczą rodzinę i gości. Zapraszam po przepis.

Alu patra to przepyszne danie o indyjskich korzeniach. Proste składniki zyskują wyjątkowy smak dzięki dodatkowi przypraw m.in. kurkumy, pieprzu cayenne i nietypowych dodatków do ziemniaków.

Jak przygotować roladę z ziemniaków?

Przygotowanie indyjskiej rolady z ziemniaków nie zajmuje wiele czasu. Najpierw gotuję ziemniaki odmiany mączystej (typ kulinarny C), które zawierają dużo skrobi i po przeciśnięciu przez praskę nie są bardzo wilgotne. Na farsz nadają się również ziemniaki z wczorajszego obiadu.

Gdy ziemniaki stygną, przygotowuję proste ciasto z mąki pszennej, wody i soli, które przyprawiam kurkumą oraz pieprzem cayenne. Ciasto powinno przez 30 minut odpocząć i w tym czasie kończę robienie farszu. Przeciśnięte przez praskę, wystudzone ziemniaki łączę z dodatkami, które sprawiają, że nadzienie ma wyjątkowy smak m.in. wiórkami kokosowymi, sezamem, papryczką chili i indyjskimi przyprawami.

Wskazówka: do farszu na zawijaniec z ziemniaków można dodać odrobinę miodu/brązowego cukru oraz sok z cytryny. Ciasto można również przygotować z dodatkiem drożdży (1 łyżka świeżych drożdży i 1/4 łyżeczki cukru + składniki z poniższego przepisu – z drożdży, ciepłej wody, cukru i niewielkiej ilości mąki trzeba zrobić rozczyn).

Ciasto wałkuję na 3-4 mm placek smaruję nadzieniem, zwijam roladę i kroję ją na 2 cm kawałki. Tak przygotowane ślimaczki smażę w rondlu na klarowanym maśle (można też usmażyć zawijaniec z ziemniaków na oleju oraz ułożyć na blasze, skropić tłuszczem i upiec w piekarniku).

Przepis: Rolada z ziemniaków

Pyszna rolada z orientalną nutą.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
236 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól

Na farsz:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • sól

Dodatkowo:

  • 1 szklanka klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj mąkę pszenną z 1/2 łyżeczki soli, kurkumą, pieprzem cayenne oraz roztopionym masłem klarowanym. Dodaj ciepłą wodę, wymieszaj łyżką, a następnie wyrób jednolite ciasto. Owiń ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce na czas przygotowania farszu.
  2. Przygotowanie farszuZiemniaki obierz, pokrój, ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku, odcedź i odparuj. Przeciśnij ziemniaki przez praskę. Dodaj uprażone na suchej patelni wiórki kokosowe i ziarno sezamu, imbir, drobno posiekaną papryczkę chili, curry, garam masala i wymieszaj. Dopraw farsz do smaku solą.
  3. WykonanieRozwałkuj ciasto, nałóż farsz, zawiń roladę i pokrój na plastry.
  4. SmażenieRozgrzej klarowane masło i smaż roladę z ziemniaków partiami, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące. Odsącz plastry rolady z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podawać roladę z ziemniaków?

Roladę z ziemniaków podaję od razu po przygotowaniu. Idealnie komponuje się z różnymi sosami np. jogurtowo-ogórkową raitą, sosem salsa z chili, jogurtem naturalnym z miętą oraz skórką i sokiem z cytryny, sosem czosnkowym. Zawijaniec z ziemniaków sprawdza się jako ciepła przystawka, sycąca przekąska i dodatek do dania głównego np. curry z kurczaka, kurczaka tikka masala i różnych zup np. zupy dhal.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...